Kastrup

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Så påverkas svenska resenärer av coronaviruset (Covid-19)

Danmark öppnar gränsen
Från 1 augusti kategoriserar de danska myndigheterna Sverige som ett öppet land för inresor till Danmark. Det betyder att personer som är bosatta i Sverige får lov att resa in i Danmark om de har vad anses vara ett synnerligt skäl* eller kan uppvisa dokumentation som styrker bokning av minst sex övernattningar i Danmark.

Personer som är bosatta i Skåne, Halland och Blekinge får resa in i Danmark utan att ha särskilt ärende eller bokade övernattningar, så länge regionerna räknas som öppna.

Att ta sig till Kastrup för en flygresa är tillåtet oavsett varifrån i Sverige du kommer. Vid gränskontrollen till Danmark behöver du kunna uppvisa ett dokument som styrker att du endast är på genomresa, d.v.s. en flygbiljett eller hotellbokning på destinationsorten.

Kategoriseringen om ett land är öppet eller i karantän uppdateras veckovis och görs utifrån aktuellt smittryck.

*Se den danska gränspolisens vägledning om vad som anses vara ett synnerligt skäl. Vi garanterar inte att informationen på denna sida är dagsfärsk så kontrollera även hos den danska Polisen huruvida din region är godkänd vid osäkerhet.


Detta behövs vid inresa från Skåne, Halland och Blekinge
  • En giltig resehandling, dvs. ett pass eller annan giltig legitimation.

  • Ett personbevis (så kallat Hemortsbevis) för att bevisa att du är folkbokförd i en av de godkända länen. Har du BankID så går det att hämta direkt från Skatteverkets hemsida annars kan du få det hemskickat till din folkbokföringsadress på 2-3 dagar.


Att resa till och från Kastrup är tillåtet även om du kommer från en region i Sverige som inte är öppen
De nya transitreglerna innebär att personer med fast boplats i Sverige* tillåts att resa in i Danmark för att från Kastrup resa vidare på semester till andra länder. Svenskar anses också ha ett synnerligt skäl att flyga till Kastrup för att återvända hem till Sverige. Du får inte uppvisa några sjukdomstecken och transporten till och från Kastrup ska ske med kortast möjliga resväg och utan onödiga uppehåll.

Vid gränskontrollen till Danmark behöver du kunna uppvisa ett dokument som styrker att du endast är på genomresa, d.v.s. en flygbiljett eller hotellbokning på destinationsorten.

*Gäller även de övriga nordiska länderna (Norge, Finland och Island) samt Tyskland.


Har du frågor kring danska inreserestriktioner?
Hitta svaret på danska polisens vägledning om resor. Gränspolisen har även en hotline som du kan ringa för att få svar på mer specifika frågor.

Använd munskydd på flygplatsen
För att följa riktlinjerna från Europeiska luftfartsmyndigheten (EASA) krävs från och med 15 juni att alla passagerare ska bära ett kirurgiskt munskydd från det att man går in i terminalerna, ombord på flyget, ända tills att man lämnat terminalen på destinationen. Det är ditt eget ansvar att ta med ett kirurgiskt munskydd. Skydden går bland annat att köpa på 7-Eleven före säkerhetskontrollen och det kommer även att sättas upp automater. Kravet gäller tills vidare fram till 29 augusti.

Flygbolag kräver bruk av ansiktsmask
Var uppmärksam på att vissa flygbolag, däribland SAS, har infört krav på att en ansiktsmask som täcker näsa och mun ska användas från och med att du stiger ombord tills att du lämnar planet. Du som passagerare ansvarar normalt själv för att ta med dig en ansiktsmask. Kontakta ditt flygbolag om du söker information om huruvida det gäller för din resa. Det går att köpa ansiktsmasker på 7-Eleven före säkerhetskontrollen.

Butiker tillfälligt stängda
Många butiker på Kastrup håller stängt för tillfället. Den stora TAX FREE-butiken efter säkerhetskontrollen och TAX FREE-butiken vid bagageutlämningen har nu öppnat igen. Ett begränsat antal restauranger och kiosker håller öppet med vissa restriktioner.

Har du bokat parkering på flygplatsen?
Det är nu åter möjligt att boka parkering i förväg. Flygplatsparkeringen lovar pengarna tillbaka under hela 2020 ifall dina semesterplaner skulle ändras.

Mer information
Läs på Öresundståg om hur förändringar i turtäthet och gränskontroll påverkar dig som reser med tåg.