Kastrup
Samarbetspartner:

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Så påverkas svenska resenärer av coronaviruset (Covid-19)

När du som boende i Sverige ska flyga till och från Kastrup så är det viktigt att du har koll på de inreseregler som gäller. Då de danska inresereglerna ändras regelbundet rekommenderar vi att du alltid läser på myndighetssajten Coronasmitte.dk innan du ska resa.

Krav på att visa upp negativt COVID-test
Den 9 januari skärptes inresereglerna och du som inte är dansk medborgare behöver kunna visa upp ett negativt COVID-test för att få resa in i Danmark.


Transitresor till och från Kastrup
Det är tillåtet för alla att passera danska gränsen för att via Kastrup resa vidare på exempelvis semester i ett annat land. Vid utresan ställs då inget krav på att man ska visa upp ett negativt COVID-test (ditt slutliga resmål kan dock kräva det). Däremot vid flygresor till Kastrup från utlandet krävs ett negativt COVID-test som är taget högst 24 timmar före ombordstigning. » läs mer om transit och COVID-test

Du får inte uppvisa några sjukdomstecken och transporten till och från Kastrup ska ske med kortast möjliga resväg och utan onödiga uppehåll. Vid gränskontrollen till Danmark så måste du kunna uppvisa ett dokument som styrker att du endast är på genomresa, d.v.s. en exempelvis en flygbiljett eller hotellbokning på destinationsorten.

Det råder för närvarande inreseförbud till Sverige från Danmark och Storbritannien. De skärpta gränsreglerna innebär att bara svenska medborgare, med vissa undantag, kan resa via Kastrup. Mer information om de svenska inresereglerna hittar du hos Polisen.

Har du frågor kring danska inreserestriktioner?
Hitta svaret på danska polisens vägledning om resor. Där kan du även läsa om vad som anses vara ett ”synnerligt skäl” för inresa i Danmark. Gränspolisen har en hotline som du kan ringa för att få svar på mer specifika frågor, men observera att inga förhandsbesked kan ges.

Använd munskydd
Tänk på att det nu är obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken samt i taxi i hela Danmark. Även i terminalerna på Kastrup och i flyg råder munskyddsplikt. Munskydd går bland annat att köpa från varuautomater, 7-Eleven och apoteket före säkerhetskontrollen. Barn under 6 år behöver inte bära munskydd och man får givetvis ta av det när man ska äta och dricka.

Har du bokat parkering på flygplatsen?
Det är nu åter möjligt att boka parkering i förväg. Flygplatsparkeringen lovar pengarna tillbaka under hela 2020 ifall dina semesterplaner skulle ändras.

Mer information
Läs på Öresundståg om hur förändringar i turtäthet och gränskontroll påverkar dig som reser med tåg.