Kastrup

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Information om COVID-19 och inreseregler för svenska resenärer

När du som boende i Sverige ska flyga till och från Kastrup så är det viktigt att du har koll på de inreseregler som gäller. Då de danska inresereglerna ändras regelbundet rekommenderar vi att du alltid läser på myndighetssajten Coronasmitte.dk innan du ska resa. Vi kan inte garantera att uppgifterna på den här sidan är kompletta och aktuella även om vi naturligtvis eftersträvar det.

Den 25 oktober försvinner de sista coronarelaterade gränskontrollerna för svenskar som vill resa in i Danmark. Personer som är ovaccinerade behöver emellertid fortsatt testa sig senast 24 timmar efter inresan.
Danska inreseregler i korthet
Nu behöver svenskar endast visa upp ett intyg på antikroppar, färdig vaccinering eller ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt. Barn som inte fyllt 15 år är undantagna från bestämmelserna. De tidigare kraven på ytterligare testning/isolering efter inresa har tagit bort. Beroende på om du reser ifrån ett land som danska myndigheter INTE kategoriserar som grönt (Sverige är grönt) finns ytterligare krav på bl.a. testning. Tänk även på att undersöka reglerna som gäller för din slutdestination om den inte är Danmark.

Reser du från ett land som är gult, orange eller rött?

Covidbevis – intyg på färdig vaccinering
Covidbevis ger dig som bor i Sverige möjlighet att få ett vaccinationsbevis för covid-19. Beviset gör att du vid resa inom EU enkelt och säkert kan visa att du är vaccinerad.

Från mitten av juli ska det även gå att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är uppkopplat mot E-hälsomyndigheten.

Det svenska inreseförbudet
Regeringen har beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Island, Liechtenstein och Schweiz. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet och undantag görs även för flera kategorier av resenärer. För att en utländsk vuxen medborgare (äldre än 18 år) som reser till Sverige ska omfattas av något av undantagen i inreseförbudet krävs dessutom uppvisande av ett negativt covid-19-test som har utförts inom 48 timmar före ankomsten.

Läs mer här:
Regeringen: Frågor och svar om inreseförbudet
Polisen: Att resa till Sverige från länder utanför EU/EES under coronapandemin
Folkhälsomyndigheten: Testning för reseintyg

Har du frågor kring danska inreserestriktioner?
Hitta svaret på danska polisens vägledning om resor. Där kan du även läsa om vad som anses vara ett ”synnerligt skäl” för inresa i Danmark. Gränspolisen har en hotline som du kan ringa för att få svar på mer specifika frågor, men observera att inga förhandsbesked kan ges.

Använd munskydd
Tänk på att det nu är obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken samt i taxi i hela Danmark. Även i terminalerna på Kastrup och i flyg råder munskyddsplikt. Munskydd går bland annat att köpa från varuautomater, 7-Eleven och apoteket före säkerhetskontrollen. Barn under 6 år behöver inte bära munskydd och man får givetvis ta av det när man ska äta och dricka.

Har du bokat parkering på flygplatsen?
Det är nu åter möjligt att boka parkering i förväg. Flygplatsparkeringen lovar pengarna tillbaka ifall dina semesterplaner skulle ändras. En gratis återbetalningsgaranti ingår i alla bokningar t.o.m. 30. juni 2021.

Mer information
Läs på Öresundståg om hur förändringar i turtäthet och gränskontroll påverkar dig som reser med tåg.