Kastrup

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Så påverkas svenska resenärer av coronaviruset (Covid-19)

När du som boende i Sverige ska flyga till och från Kastrup så är det viktigt att du har koll på de inreseregler som gäller. Då de danska inresereglerna ändras regelbundet rekommenderar vi att du alltid läser på myndighetssajten Coronasmitte.dk innan du ska resa. Vi kan inte garantera att uppgifterna på den här sidan är kompletta och aktuella även om vi naturligtvis eftersträvar det.

Krav på negativt COVID-test och isolering
Den 7 februari skärptes reglerna för inresa i Danmark. Du som inte är dansk medborgare (barn t.o.m. 12 år undantagna) behöver ett särskilt skäl samt kunna visa upp ett negativt COVID-test. Dessutom behöver du göra ett Covid-19 snabbtest innan du får lämna flygplatsen och därefter ska du isolera dig i 10 dagar.


Transitresor genom Danmark
Det anses vara ett godkänt särskild skäl för alla nationaliteter att passera den danska gränsen för att via Kastrup resa vidare på exempelvis semester i ett annat land. För sådana transferresor ställs från 7 februari krav på att man ska visa upp ett negativt COVID-test utfört högst 24 timmar före inresa. Vid flygresor till Kastrup från utlandet krävs ett negativt COVID-test som är taget högst 24 timmar före ombordstigning.

» läs mer om transit och COVID-test

Du får inte uppvisa några sjukdomstecken och transporten till och från Kastrup ska ske med kortast möjliga resväg och utan onödiga uppehåll. Vid gränskontrollen till Danmark så måste du kunna uppvisa ett dokument som styrker att du endast är på genomresa, d.v.s. en exempelvis en flygbiljett eller hotellbokning på destinationsorten.

Det svenska inreseförbudet
Regeringen har beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Island, Liechtenstein och Schweiz. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet och undantag görs även för flera kategorier av resenärer. För att en utländsk vuxen medborgare (äldre än 18 år) som reser till Sverige ska omfattas av något av undantagen i inreseförbudet krävs dessutom uppvisande av ett negativt covid-19-test som har utförts inom 48 timmar före ankomsten.

Läs mer här:
Regeringen: Frågor och svar om inreseförbudet
Polisen: Att resa till Sverige från länder utanför EU/EES under coronapandemin
Folkhälsomyndigheten: Testning för reseintyg

Har du frågor kring danska inreserestriktioner?
Hitta svaret på danska polisens vägledning om resor. Där kan du även läsa om vad som anses vara ett ”synnerligt skäl” för inresa i Danmark. Gränspolisen har en hotline som du kan ringa för att få svar på mer specifika frågor, men observera att inga förhandsbesked kan ges.

Använd munskydd
Tänk på att det nu är obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken samt i taxi i hela Danmark. Även i terminalerna på Kastrup och i flyg råder munskyddsplikt. Munskydd går bland annat att köpa från varuautomater, 7-Eleven och apoteket före säkerhetskontrollen. Barn under 6 år behöver inte bära munskydd och man får givetvis ta av det när man ska äta och dricka.

Har du bokat parkering på flygplatsen?
Det är nu åter möjligt att boka parkering i förväg. Flygplatsparkeringen lovar pengarna tillbaka ifall dina semesterplaner skulle ändras. En gratis återbetalningsgaranti ingår i alla bokningar t.o.m. 30. juni 2021.

Mer information
Läs på Öresundståg om hur förändringar i turtäthet och gränskontroll påverkar dig som reser med tåg.