Kastrup
Samarbetspartner:

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Så påverkas svenska resenärer av coronaviruset

Stängda gränser med anledning av Covid-19
Danmark stänger sin gräns från och med lördag 14 mars klockan 12 för att minska coronavirusets spridning. Utländska medborgare som inte har ett synnerligt skäl* att vistas i landet kommer att avvisas vid gränsen.

*Se den danska gränspolisens vägledning om vad som anses vara ett synnerligt skäl.

Nu kan svenskar flyga från Kastrup igen
De nya transitreglerna innebär att personer med fast boplats i Sverige* tillåts att resa in i Danmark för att från Kastrup resa vidare på semester till andra länder. Svenskar anses också ha ett synnerligt skäl att flyga till Kastrup för att återvända hem till Sverige. Du får inte uppvisa några sjukdomstecken och transporten till och från Kastrup ska ske med kortast möjliga resväg och utan onödiga uppehåll.

Vid gränskontrollen till Danmark behöver du kunna uppvisa ett dokument som styrker att du endast är på genomresa, d.v.s. en flygbiljett eller hotellbokning på destinationsorten.

*Gäller även de övriga nordiska länderna (Norge, Finland och Island) samt Tyskland.


Har du frågor kring danska inreserestriktioner?
Hitta svaret på danska polisens vägledning om resor. Gränspolisen har även en hotline som du kan ringa för att få svar på mer specifika frågor.

Använd munskydd på flygplatsen
För att följa riktlinjerna från Europeiska luftfartsmyndigheten (EASA) krävs från och med 15 juni att alla passagerare ska bära ett kirurgiskt munskydd från det att man går in i terminalerna, ombord på flyget, ända tills att man lämnat terminalen på destinationen. Det är ditt eget ansvar att ta med ett kirurgiskt munskydd. Skydden går bland annat att köpa på 7-Eleven före säkerhetskontrollen och det kommer även att sättas upp automater. Kravet gäller tills vidare fram till 29 augusti.

Flygbolag kräver bruk av ansiktsmask
Var uppmärksam på att vissa flygbolag, däribland SAS, har infört krav på att en ansiktsmask som täcker näsa och mun ska användas från och med att du stiger ombord tills att du lämnar planet. Du som passagerare ansvarar normalt själv för att ta med dig en ansiktsmask. Kontakta ditt flygbolag om du söker information om huruvida det gäller för din resa. Det går att köpa ansiktsmasker på 7-Eleven före säkerhetskontrollen.

Butiker tillfälligt stängda
Samtliga butiker på Kastrup håller tillfälligt stängt för att minska spridningen av COVID-19. Det gäller även de fyra tax-free butikerna. Ett begränsat antal restauranger och kiosker håller öppet med vissa restriktioner.

Har du bokat parkering på flygplatsen?
Har du bokat parkering på Kastrup fram till och med 31 maj så kan du få tillbaka dina utlägg om du inte ska utnyttja parkeringen. Kontakta då CPH kundservice men tänk på att svarstiden är längre än normalt.

På grund av omständigheterna är det inte möjligt att boka parkering i förväg. Parkeringarna P4, P8, P11 och P15 håller fortsatt öppet. Onlinebokningen öppnar enligt flygplatsen så snart omständigheterna tillåter det.

Mer information
Läs på Öresundståg om hur förändringar i turtäthet och gränskontroll påverkar dig som reser med tåg.