Kastrup
Samarbetspartner:
Danmark Image Banner 468 x 60

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Flygplatsinformation, service och incheckning

Kastrups Flygplats
Foto: copenhagenmediacenter.com / Flygfoto Kastrup Kastrup är Skandinaviens största flygplats och drivs av Copenhagen Airports A/S. Flygplatsen kallas även Københavns Lufthavne, Copenhagen Airport eller ibland kort och gott CPH. Den är belägen i Danmark, ungefär 8 km sydost om Köpenhamns stadskärna och c:a 32 km från Malmö.

Terminaler
Check-in, bagagehantering och säkerhetskontroll är gemensam i de sammanbyggda Terminal 2 och Terminal 3 oavsett var du ska resa. Terminal 3 används huvudsakligen som terminal för SAS och dess samarbetspartners, medan övriga flyg avgår från Terminal 2.

Det är förhållandevis korta gångavstånd till samtliga gater efter säkerhetskontrollen vilket illustreras i terminalkartan nedan där en uppskattad tid att gå i lugn takt anges.

CPH Go som är till för lågprisflyg, som Ryanair och EasyJet, sitter ihop med Terminal 3 genom en lång korridor och man får även gå en kort bit utomhus för att komma till planen. I den här terminalen finns endast ett Café så passa på att äta i Terminal 3 för ett bredare utbud.

Karta över terminalerna på Kastrup

Tåg, Buss, Taxi och Metro
Tågstationen som du anländer till med tåg från Sverige ligger under Terminal 3 och i direkt anslutning till terminalen finns även Metro som ett alternativ för dig som ska resa in till Köpenhamns centrum.

Läs om hur du tar dig till Köpenhamns centrum med tåg, Metro, buss eller Taxi.

Läs om hur du tar dig till Kastrup från Sverige med bil, tåg, buss eller taxi.

Restauranger och caféer
Terminal 3, Kastrup Det finns en mängd pubar, caféer, restauranger och snabbmatställen att tillgå. Café Globetrotter i Terminal 2 (före säkerhetskontrollen) är en av de tidigaste att öppna. Redan vid 04.30 kan du få en riktig frukost ifall du kommer tidigt i väntan på avresa och vid 05.00 öppnar ytterligare caféer och restauranger i båda terminalerna. Snabbmatställen som McDonalds (sön-tor 07.00-01.00, fre-lör 07.00-02.00) och Burger King (alla dagar 07.00-00.00) finns före säkerhetskontrollen i Terminal 3.

Shopping
I shoppingcentret finns ett brett urval av butiker med kläder, elektronik, heminredning och presentartiklar som du kan handla i både på dit- och hemresan. Öppettiderna varierar butikerna emellan, men det vanligaste är 07.00 – 21.00 söndag-fredag och 07.00 – 20.00 på lördagar. Kiosker, bokaffärer, 7-Eleven och liknande har ofta öppet längre. I vissa fall dygnet runt.

Se en karta över butiker, restauranger & växlingskontor i transitområdet.
(PDF-filen öppnas i ett nytt fönster.)

Bank och växlingskontor
Du kan växla din resevaluta på Danske Bank eller American Express Currency Exchange som finns i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3, samt vid bagageutlämningen. Öppettiderna varierar, men du bör hitta någon som har öppet mellan 06.00 – 22.00.

Taxfreebutik
Direkt efter säkerhetskontrollen ligger The Tax-Free Shop som som har öppet dygnet runt. Vid bagageutlämningen i terminal 3, strax innan du går ut, ligger ”The Arrival Shop” som har öppet vid alla ankomster. På deras hemsida kan du se priser och sortiment, samt beställa varor upp till 24 timmar innan avgång.

Oavsett resmål får du alltid handla parfym, kosmetika, godis samt alkohol på Taxfreebutiken. Vid resa utanför EU (Kanarieöarna räknas i detta fall som utanför EU) kan du även köpa tobak.

Vid resa utanför EU får personer som är över 20 år till Sverige medföra medföra 1 liter spritdryck (eller 2 liter starkvin), 4 liter vin och 16 liter starköl för eget bruk. Reser du däremot inom EU så får du medföra så mycket alkohol som kan sägas vara rimligt för din eller din familjs personliga bruk.

Hämta upp resenär
Ska du möta någon som kommer med utrikes flyg, så finner du ankomsthallen i Terminal 3. Det finns flera parkeringshus alldeles i närheten av terminalerna. De första 15 minuterna är alltid gratis.

konferens- och mötesrum
Mötesfaciliteterna drivs av Hilton Meetings och består av 29 moderna mötesrum i varierande storlekar, samt två affärscenter med särskild hjälppersonal. Utav dessa mötesrum ligger 14 rum på 4:e våningen i Terminal 3 och resterande finns i det intilliggande hotellet Hilton Copenhagen Airport, med gångpassage till terminalerna.


Förvaring av bagage
Förvaringsboxar för bagage finns i parkeringshuset P4, mittemot ingången till Terminal 2. Dessa är tillgängliga dygnet runt och den maximala uthyrningstiden är tre dygn. De små skåpen (65x90x35 cm) kostar 50 DKK*/dygn och de stora (95x90x52) kostar 75 DKK*/dygn. Du betalar i förskott med danska mynt eller kreditkort. Tidigare kunde man förvara t.ex. vinterkläder och skor under längre tid i en bemannad garderob, men den möjligheten finns inte längre på grund av säkerhetsskäl.

Vid behov av längre förvaring så tillåter Malmö Centralstation förvaring i upp till sju dygn och vid det bemannade bagagecentret på Københavns Hovedbanegård finns möjlighet till ännu längre förvaring.

Rökning
Det är numera helt rökfritt inomhus på Kastrup, men det är däremot tillåtet att röka inom markerade områden utomhus. Det finns tydliga skyltar och pilar vid in- och utgångar som visar till de gulmarkerade rökzonerna. Direkt efter säkerhetskontrollen, vid ingången till Pir 2, finns även en 120 kvadratmeter stor rökterrass.

Tänk på att för e-cigaretter gäller samma regler som för vanliga cigaretter. Detta på grund av att det ibland kan vara svårt för medresenärer och flygplatsens personal att se skillnaden. Observera också att det av säkerhetsskäl inte får finnas någon tändare i vare sig handbagage eller incheckat bagage. Endast en tändare är tillåten och den ska förvaras i fickan efter att den visats upp i säkerhetskontrollen.

Terminalbuss
Det finns en gratis transferbuss mellan långtidsparkeringarna och terminalerna som har följande hållplatser:

P15 – Netto – Hilton Copenhagen Airport – Lufthavnsboulevarden 6 – P1 – Lufthavnsboulevarden 6 – Terminal 2 – Terminal 3 – SAS vakt – P15 långtidsparkering – P17 långtidsparkering

Dessa bussar går en gång i kvarten på dagtid 04.30 – 23.30 och var 20:e minut på natten 23.30 – 04.30

Trådlöst internet
WiFi är numera helt gratis i alla delar av flygplatsen som en service till passagerarna. Tidigare krävdes det ett medlemskap i CPH Advantage för att vara gratis, men så är alltså inte längre fallet sedan sommaren 2015.

Gör så här för att logga in på det trådlösa nätverket:Det finns ett samarbetsavtal med Telia Homerun. Så här använder du Telia Homerun i Kastrups nät:

Att använda Telia Homerun på Telenet platserna kostar 3,00 SEK* inklusive moms per minut.

Ladda telefonen
På olika restauranger (bl.a. Eyecon, Ritazza, Prego och Kokpit) kan du köpa eller låna en så kallad Powerkiss ring. Sätt denna i mobilens ladduttag och placera telefonen den på den markerade cirekln som finns på restaurangens bord så laddas telefonen medan du fikar eller äter. Kan lånas gratis mot deposition eller köpas för 100 DKK för att användas vid ditt nästa besök eller på någon av alla andra flygplatser som är utrustade med Powerkiss, bl.a. Stockholm/Arlanda.

Övernattning
Skyltar på Kastrup När du har en tidig avgång, eller sen ankomst, så kan det vara skönt att sova över en natt på hotell i anslutning till flygplatsen för att kunna starta nästa dag pigg och utvilad. Se våra förslag på hotell som ligger i närheten av Kastrup.

Biluthyrning
De biluthyrningsföretag som finns representerade på flygplatsen har alla sina kontor bredvid varandra i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3.

Vid din ankomst så uppsök respektive uthyrningskontor, sådvida inte annat är avtalat, för att hämta ut nycklar och få närmare information om var din hyrbil finns. När det sedan är dags att återlämna bilen så ska du göra detta i parkeringshuset P10 oavsett uthyrningsföretag. EuropCar och Sixt håller till på 3:e våningen, Hertz på 4:e och Avis samt Budget på 5:e våningsplanet. Nycklarna återlämnas därefter på uthyrningskontoret.

Det går ofta att hyra en bil på plats utan bokning, men för att vara säker på att det finns en hyrbil inne av önskad storlek och med rätt utrustning, så kan du med fördel boka i förväg. Sök på Travellink för att få en prisjämförelse där alla biluthyrningsfirmor som finns representerade på Kastrup ingår.

Förlorat bagage
Saknar du någon av dina väskor, eller övrigt bagage, på bagagebandet vid ankomst så är det viktigt att du fyller i en rapport hos ankomstservice, som du finner i bagageområdet, innan du lämnar flygplatsen. Varje flygbolag anlitar ett särskilt marktjänstbolag som sköter incheckning, boarding och även hanterar ditt bagage. Därför ska du vända dig till representanter för det marktjänstbolag som ditt flygbolag samarbetar med om något av bagaget kommit bort.

Var beredd på att lämna en beskrivning hur bagaget ser ut samt se till att ha bagagekvittot (klisterlappen som du fick när du checkade in bagaget) tillgängligt. På kvittot framgår flygnummer samt identifikationsnumret på ditt bagage.

Var redo med referensnumret på din kopia av rapporten vid kontakt:


Kvarglömda och borttappade föremål
När någon ägodel glömts på flygplanet eller kommit bort på själva flygplatsen så vänder du dig till någon av informationsdiskarna (kl. 06.10-23.00) i Terminal 3. Har du redan lämnat flygplatsen när du upptäcker att något saknas så är Kastrup ansluten till en tjänst där du kan söka bland upphittade föremål och ta kontakt med hjälp av ett formulär.

Tänk på att det ibland kan ta någon dag innan föremålet kommit in i systemet, så sök inte bara på samma dag som ägodelen kom bort utan även på de närmaste dagarna efteråt.

Föremålen ligger kvar på hittegodskontoret (hittegods@cph.dk eller tel +45 3231 2284) under ett dygn (efter registering skett i databasen) innan de skickas till Polisens hittegodskontor (kbh-hittegods@politi.dk eller tel +45 3874 8822) i Vanløse.


*Vi försöker att hålla priserna aktuella, men reserverar oss för eventuella ändringar eller felskrivningar.