Kastrup

Kastrup.se är en från Köpenhamns flygplats oberoende flygplatsguide med syfte att underlätta för svenska resenärer. Innehållet i guiden ska ses som ett komplement till den information som finns på flygplatsens egen webbplats.
Kastrup flygplats är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup.

Terminal 3

Terminal 3 före säkerhetskontrollen

Flygplatsinformation, service och incheckning

Kastrup flygplats
Skandinaviens största flygplats är belägen ungefär 8 km sydost om Köpenhamns stadskärna och c:a 32 km från Malmö.

Terminaler
Check-in, bagagehantering och säkerhetskontroll är gemensam i de sammanbyggda Terminal 2 och Terminal 3 oavsett vart du ska resa. Terminal 3 används huvudsakligen som terminal för SAS och dess samarbetspartners, medan övriga flyg avgår från Terminal 2.

Gate A11-A12

Gate A11 och A12 i Terminal 2

Det är förhållandevis korta gångavstånd till samtliga gater efter säkerhetskontrollen vilket illustreras i terminalkartan nedan där en uppskattad tid att gå i lugn takt anges.

CPH Go som är till för lågprisflyg, som Ryanair och EasyJet, sitter ihop med Terminal 3 genom en lång korridor och man får även gå en kort bit utomhus för att komma till planen. I den här terminalen finns endast ett Café så passa på att äta i Terminal 3 för ett bredare utbud.

Smarta informationsskärmar
På spridda platser finns smarta informationsskärmar utplacerade där du kan exempelvis få inspiration och vägbeskrivningar. Skanna bara ditt boardingkort så får du automatiskt en noggrann vägbeskrivning till den gate som planet avgår ifrån. Fyra av informationsskärmarna finns före säkerhetskontrollen.

Karta över terminalerna på Kastrup

Tåg, Buss, Taxi och Metro
Tågstationen som du anländer till med tåg från Sverige ligger under Terminal 3 och i direkt anslutning till terminalen finns även Metro som ett alternativ för dig som ska resa in till Köpenhamns centrum.

Läs om hur du tar dig till Köpenhamns centrum med tåg, Metro, buss eller Taxi.

Läs om hur du tar dig till Kastrup från Sverige med bil, tåg, buss eller taxi.

Restauranger och cafeér Restauranger och caféer
Det finns en mängd pubar, caféer, restauranger och snabbmatställen att tillgå. De flesta ligger efter säkerhetskontrollen. Redan vid 04.30 kan du få en riktig frukost ifall du kommer tidigt i väntan på avresa och vid 05.00 öppnar ytterligare caféer och restauranger i båda terminalerna.

För snabbmat har exempelvis Burger King öppet dygnet runt precis före säkerhetskontrollen, medan McDonalds (sön-tor 07.00-01.00, fre-lör 07.00-02.00) ligger i en separat byggnad vid infarten för dig som åker bil.

Shopping Shopping
I shoppingcentret finns ett brett urval av butiker med kläder, elektronik, heminredning och presentartiklar som du kan handla i både på dit- och hemresan. Öppettiderna varierar butikerna emellan, men det vanliga är 07.00 – 21.00 söndag-fredag och 07.00 – 20.00 på lördagar. Bokaffärer, 7-Eleven och liknande har ofta öppet längre. I vissa fall dygnet runt.

Se en karta över butiker, restauranger & växlingskontor i transitområdet.
(PDF-filen öppnas i ett nytt fönster.)

Bank och växlingskontor
Du kan växla din resevaluta på Danske Bank eller American Express Currency Exchange som finns i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3, samt vid bagageutlämningen. Öppettiderna varierar, men du bör hitta någon som har öppet mellan 06.00 – 22.00. Det går även att ta ut Euro i de flesta bankomater.

Taxfree Taxfreebutik
Direkt efter säkerhetskontrollen ligger The Tax-Free Shop som som har öppet dygnet runt. Vid bagageutlämningen i terminal 3, strax innan du går ut, ligger ”The Arrival Shop” som har öppet vid alla ankomster. På hemsidan kan du se priser och sortiment, samt beställa varor upp till 24 timmar innan avgång. Oavsett resmål får du alltid handla parfym, kosmetika, godis samt alkohol på Taxfreebutiken. Vid resa utanför EU (Kanarieöarna räknas i detta fall som utanför EU) kan du även köpa tobak.

Vid resa utanför EU får personer som är över 20 år till Sverige medföra medföra 1 liter spritdryck (eller 2 liter starkvin), 4 liter vin och 16 liter starköl för eget bruk. Reser du däremot inom EU så får du medföra så mycket alkohol som kan sägas vara rimligt för din eller din familjs personliga bruk.

Hämta upp resenär
Ska du möta någon som kommer med utrikes flyg, så finner du ankomsthallen i Terminal 3. Det finns flera parkeringshus alldeles i närheten av terminalerna. De första 15 minuterna är alltid gratis.

Konferens- och mötesrum
Mötesfaciliteterna drivs av Clarion Hotel Copenhagen Airport och består av 29 moderna mötesrum i varierande storlekar, samt två affärscenter med särskild hjälppersonal. Utav dessa mötesrum ligger 14 rum på 4:e våningen i Terminal 3 och resterande finns i det intilliggande hotellet med gångpassage till terminalerna.


Förvaring av bagage
Förvaringsboxar

Förvaringsboxar för bagage i P4

Förvaringsboxar för bagage finns i parkeringshuset P4, mittemot ingången till Terminal 2. Dessa är tillgängliga dygnet runt och den maximala uthyrningstiden är åtta dygn. De små skåpen (36x44x57 cm) kostar 80 DKK*/dygn och de stora (46x60x82) kostar 100 DKK*/dygn. Det finns även skåp anpassade för skidor eller golfbagar (32x186x57) som kostar 120 DKK*/dygn. Du betalar i förskott med kreditkort.

Behöver du förvara dina väskor under en längre period än vad som är tillåtet i förvaringsboxarna så kan den bemannade bagageförvaring som Valizo erbjuder vara ett alternativ. Perfekt om du ska du resa resa till ett varmare land och vill lätta din packning genom att förvara en väska innehållande exempelvis otympliga vinterkläder och vinterskor tills du återvänder. Valizo återfinns på tredje våningen utanför tullkontrollen i terminal 3. Tänk på att boka i förväg då kontoret annars kan vara stängt.

Malmö Centralstation har liksom Kastrup en maxgräns på sju dygn för förvaringsboxar. På Københavns Hovedbanegård kan man däremot förvara bagaget upp till tio dagar i förvaringsboxar och vid det bemannade bagagecentret finns möjlighet till ännu längre förvaring.

Rökning
Det är numera helt rökfritt inomhus på Kastrup, men det är däremot tillåtet att röka inom markerade områden utomhus. Det finns tydliga skyltar och pilar vid in- och utgångar som visar till de gulmarkerade rökzonerna. Direkt efter säkerhetskontrollen, vid ingången till Pir 2, finns även en 120 kvadratmeter stor rökterrass.

Tänk på att för e-cigaretter gäller samma regler som för vanliga cigaretter. Detta på grund av att det ibland kan vara svårt för medresenärer och flygplatsens personal att se skillnaden. Observera också att det av säkerhetsskäl inte får finnas någon tändare i vare sig handbagage eller incheckat bagage. Endast en tändare är tillåten och den ska förvaras i fickan efter att den visats upp i säkerhetskontrollen.

Trådlöst internet
WiFi är numera helt gratis i alla delar av flygplatsen som en service till passagerarna. Tidigare krävdes det ett medlemskap i CPH Advantage för att vara gratis, men så är alltså inte längre fallet.

Gör så här för att logga in på det trådlösa nätverket:


Det finns även ett samarbetsavtal med Telia. Så här använder du Telia Wifi i Kastrups nät:

Att använda Telia Wifi på Telenet platserna kostar 3,00 SEK* inklusive moms per minut.

Ladda telefonen
På olika restauranger (bl.a. Eyecon, Ritazza, Prego och Kokpit) kan du köpa eller låna en så kallad Powerkiss ring. Sätt denna i mobilens ladduttag och placera telefonen den på den markerade cirekln som finns på restaurangens bord så laddas telefonen medan du fikar eller äter. Kan lånas gratis mot deposition eller köpas för 100 DKK för att användas vid ditt nästa besök eller på någon av alla andra flygplatser som är utrustade med Powerkiss, bl.a. Stockholm/Arlanda.

Biluthyrning
De biluthyrningsföretag som finns representerade på flygplatsen finns numera samlade i Car Rental Centre (se karta). För att ta dig till Car Rental Centre så åker du med en av de gratis terminalbussar som avgår var 10:e minut från terminal 2 och 3.

Sök på Sembo för att få en prisjämförelse där alla biluthyrningsfirmor som finns representerade på Kastrup ingår. Det går ofta att hyra en bil på plats utan bokning, men boka med gärna innan för att vara säker på att det finns en hyrbil inne av önskad storlek och med rätt utrustning.

Vid din ankomst så uppsök respektive uthyrningskontor i Car Rental Centre, sådvida inte annat är avtalat, för att hämta ut nycklar och få närmare information om var din hyrbil finns. När det sedan är dags att återlämna bilen så sker även det på samma plats. Nycklarna återlämnas därefter på uthyrningskontoret.


*Vi försöker att hålla priserna aktuella, men reserverar oss för eventuella ändringar eller felskrivningar.