Kastrup
Samarbetspartner:
City Image Banner 486 x 60

Kastrup.se är en oberoende flygplatsguide för svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Flygplatsen är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup. Självklart finns här även information för dig som ska flyga till Kastrup för att besöka Köpenhamn och Danmark.

Öresundståg

Öresundståg

Transport till Kastrup via Öresundsbron

Här finner du beskrivning av de olika alternativ som står till buds för dig som ska resa till Kastrups Flygplats från Sverige via Öresundsbron. Detta innebär ofta den snabbaste resvägen till Kastrup, men att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör innebär för många en betydligt kortare bilväg samtidigt som det ibland kan vara både billigare och en trevlig upplevelse.

Bil
Från Malmö kör du motorväg E20 mot Köpenhamn. Direkt efter Öresundsbron så håller du till höger för att köra av på den första motorvägsavfarten (avfart 15) mot ”Lufthavn” och följer därefter skyltningen till den plats du ska till på flygplatsområdet. Från Öresundsbrons betalstation till Kastrup är det c:a 22 km (varav själva broförbindelsen består av 16 km) vilket tar ungefär en kvart att köra i normal hastighet.

Öresundsbron tillämpar f.n. dessa avgifter för en enkel resa med personbil:

Öresundsbrons betalstation

Öresundsbrons betalstation
Foto: ©Øresundsbron/NewCopter

En tur och returresa kostar det samma som två enkelresor. Planerar du att resa tur och retur över bron minst en gång per år så lönar det sig därför att lösa ett så kallat BroPass, för 360 SEK* per år, som ger ett kraftigt rabatterat pris per överfart.

Öresundsbrons betalstation är indelad i gröna, blå och gula banor för olika typer av betalsätt och fordon. Med betalautomaterna (blå banor) kan du använda betal-/kreditkort och vid de bemannade stationerna (gula banor) kan du dessutom använda kontanter. Betalstationen ligger på den svenska sidan, vilket innebär att när du kör ifrån den danska sidan så sker betalningen sedan du kört över.

Läs mer om att köra över Öresundsbron och se aktuella priser på Öresundsbrons hemsida.

Färdbeskrivning till olika parkeringsplatser (även med gps-koordinater) finner du på sidan med parkeringsinformation.Tåg
Malmö Hyllie Station

Malmö Hyllie Station

Det är smidigt att åka tåg till och från Kastrup då tågstationen ”København Lufthavn” ligger under Terminal 3. Tågen stannar vid rulltrappor som tar dig upp till terminalen och check-in på c:a 5 minuter.

Från Malmö går det tåg med 10-20 minuters mellanrum och en enkel resa kostar 111 SEK* för vuxna och 55 SEK* för barn och ungdomar upp t.o.m. 15 år (20% rabatt med reskassa) i 2 klass. Två barn under 7 år får åka gratis med en betalande vuxen. Restiden är c:a 20 minuter från Malmö Centralstation och 12 minuter från Malmö Hyllie station.

Lund har 4-6 avgångar (137 SEK* för vuxna) i timmen med en restid på 32-37 minuter. Till och från Helsingborg går det tre avgångar i timmen (193 SEK* för vuxna) och resan tar ganska precis en timme. Från Halmstad, Karlskrona, Växjö och Göteborg går tågen ungefär en gång i timmen under dagtid och Kalmar har ett tiotal avgångar per dygn.

Järnvägsstationen på Kastrup

Järnvägsstationen på Kastrup
Foto: ©calflier001 (CC BY-SA 2.0)

Tänk på att du inte kan köpa biljett ombord på tågen i Skåne, Kalmar län och Danmark. Biljetter köper du därför med kontanter, reskassa eller kreditkort i de biljettautomater som finns utplacerade på alla stationer som Öresundståg trafikerar. Det går naturligtvis även att köpa biljett genom Skånetrafikens appar, Öresundstågs hemsida eller på något av länstrafikens övriga försäljningsställen. På Kastrup kan du, förutom i biljettautomaterna även köpa din tågbiljett på DSB´s biljettkontor som ligger i Terminal 3 precis ovanför tågstationen.

Reser du med tåg mer långväga ifrån så kan du även boka till Kastrup direkt hos SJ när du beställer din resa.

Buss
Flera bussbolag kör direkt från Sverige till Kastrup och stannar precis utanför Terminal 2-3 vid de diagonala bussfickorna som stadsbussarna (de gula) använder.

Tänk på att det på bussen kan finnas restriktioner på vad bagaget får väga, samt antal väskor.

Taxi
Taxi till Kastrup

Resan börjar med TaxiKurir
Foto: ©Sven Ängermark

Flera taxiföretag har fasta priser för resor till och från flygplatsen. Från Malmö kostar det exempelvis 780 SEK* med Boka Flygtaxi (0771-70 00 00), 790 SEK* med TaxiKurir (040-70 000) och 820 SEK* med Taxi Skåne (040-330 330). Tänk på att säga till om fast pris redan när du bokar, alternativt direkt till chauffören på Kastrup innan du stiger på.

När du åker taxi blir du avlämnad direkt utanför den terminal du ska resa ifrån. För återresan så finns en hållplats precis utanför Terminal 3 som är reserverad för taxi till Sverige. Där finns även danska taxibilar som accepterar körningar till Sverige.


*Vi försöker att hålla priserna aktuella, men reserverar oss för eventuella ändringar eller felskrivningar.