Kastrup
Samarbetspartner:

Kastrup.se är en från Köpenhamns flygplats oberoende flygplatsguide med syfte att underlätta för svenska resenärer. Innehållet i guiden ska ses som ett komplement till den information som finns på flygplatsens egen webbplats.
Kastrup flygplats är mycket lättillgänglig för resande från hela Skåneregionen och här finner du restips, vägbeskrivning, parkeringsinformation, ankomst- och avgångstider samt information om bussar och tåg. För långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell vid Kastrup.

Transport från Helsingborg via Helsingör

Två färjor till Helsingör i Helsingborgs hamn Att åka via Öresundsbron är oftast den snabbaste vägen, men att ta en färja från Helsingborg till Kastrup via Helsingör är för många en betydligt kortare resväg samtidigt som resan är en upplevelse i sig. Överfarten tar endast 20 minuter och du måste checka in senast 15 minuter före avgång om du har bil, eller 3 minuter före för resande utan bil. Scandlines färjor avgår praktiskt nog från Knutpunkten som är Helsingborgs Centralstation och kommunikationsnav för färjor, tåg, stads- och regionbussar så här är smidigt att göra ett byte.

Prisexempel för en enkel resa med Scandlines:

Ytterligare rabatter, som t.ex. ifall returresan sker samma dag, förekommer.

Färjorna avgår med intervaller på ungefär 15-20 minuter i vardera riktningen under dagtid och en gång i halvtimmen under natten. Det går att köpa biljett på plats i hamnen (dock inte på båten), men det är lite billigare att boka den online i förväg. Oftast är det inget problem att köpa biljett en kort stund före avgång, men en platsbokning kan vara bra att ha särskilt i samband med stora helger.

Ombord kan du handla öl, vin, sprit, parfym och godis till förmånliga priser. Butikerna är öppna under hela överfarten men tänk på att tobaksvaror säljs enbart på svenskt farvatten medan öl, vin och sprit endast säljs på danskt farvatten.
På alla båtar finns café och FoodXpress där du kan få kaffe, den klassiska räkmackan eller en röd pölse.

M/S Pernille från Sundbusserne trafikerar också sträckan, men har mer begränsade avgångstider och tar inga bilar.

Bil via Helsingborg – Helsingör
Från Helsingör till Kastrup med bil är det ungefär 72 km snabbaste vägen, vilket tar ungefär 50-60 minuter beroende på trafik. När du kört av färjan så följ E47 mot Rødby i ungefär fyra mil. Sedan delar sig vägen och du kan välja att hålla vänster för väg 19 mot Köpenhamn, vilket är närmast, eller fortsätta på E47 vilket går ungefär 10 minuter snabbare men är en c:a 15 km längre sträcka.

Väljer du alternativet E47, vilket vi rekommenderar för ovana bilister på sträckan, så fortsätt på motorvägen tills den delar sig med E20 mot Malmö / Köpenhamn. Skylten här har även en flygplatssymbol och du ska hålla till vänster för att hamna i rätt fil. Fortsätt på E20 i 14 km och håll sedan höger för att köra av på avfart 16 mot ”Lufthavn Ø” Kastrup.

Färdbeskrivning till olika parkeringsplatser (även med gps-koordinater) finner du på sidan med parkeringsinformation.Tåg från Helsingör
Helsingör Station Foto: Trond Strandsberg

Helsingör Station
Foto: Trond Strandsberg

Helsingör Station ligger alldeles intill färjeterminalen och därifrån går under dagtid ungefär ett tåg var 20:e minut och lite glesare på natten. Resan tar lite drygt en timme och tågen stannar vid stationen ”Lufthavnen” som ligger direkt under Terminal 3. Priset är 108 DKK* för en kontantbiljett, 49 DKK* med klippkort eller 39 DKK* med Rejsekort. Biljetter kan köpas i automater vid stationen eller via SMS fram till 5 minuter innan avgång.

Rejseplanen kan du se avgångstider och priser samt beställa biljetter. Sök på ”Helsingør St.” till ”Københavns Lufthavn St.” (ej Kastrup St. då detta är en Metrostation som ligger strax utanför flygplatsen) för att få rätt stationer.


*Vi försöker att hålla priserna aktuella, men reserverar oss för eventuella ändringar eller felskrivningar.