
Här finner du information om vad du få tar med i bagaget, tullregler för alkohol och tobak samt några tips på annat som kan vara bra att tänka på inför din flygresa från Kastrup.
Hur mycket bagage du får ta med
Det är det flygbolag som du ska resa med som bestämmer hur mycket handbagage, samt incheckat bagage, du får ta med dig ombord. Saknas information på din biljett om vilken mängd bagage du får ta med, så kontrollera detta med ditt flygbolag.
Mått och vikt på handbagaget
Det fanns tidigare en frivillig överenskommelse bland flygbolagen (IATA-standard) om att handbagaget högst får ha måtten 56 x 45 x 25 cm. Det är dock fritt för flygbolagen att själva bestämma det mått som bäst passar den egna flygplansflottan och de flesta flygbolag har idag maxmått med mindre variationer på den storleken.
För SAS (8 kg), Norwegian (10 kg) och Lufthansa (8 kg) gäller exempelvis måttet 55 x 40 x23 cm, medan Ryanair (10 kg) har gränsen 55 X 40 X 20 cm och KLM (12 kg) har 55 X 35 X 25 cm som sitt högsta tillåtna mått. Det är alltså viktigt att du kontrollerar vilket mått på handbagaget som gäller på det flygbolag som du ska resa med. Överskrids maxmåtten eller vikten kan personalen be dig att checka in väskan, vilket oftast innebär en extra kostnad som kan vara betydligt högre än om du hade bokat för väskan i förväg.
Påse för vätskor i handbagaget
På grund av restriktionerna för väskor i handbagaget bör alla vätskor som du inte behöver under resan packas i bagaget som du checkar in. Vätskor som du bär med dig i handbagaget måste vara i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl). Du får packa fler än en behållare, men inga fler än vad som får plats i en 1-liters plastpåse per resenär. Påsen visas sedan upp separat från det övriga handbagaget i säkerhetskontrollen.
Danska myndigheter specificerar att påsen ska vara genomskinlig och återförslutningsbar. Du kan till exempel använda återförslutningsbara fryspåsar som finns att köpa i de flesta mataffärer. Skulle du glömma att lägga behållarna i en påse så finns dessa ofta gratis vid sorteringsborden alldeles före säkerhetskontrollen. Skulle de vara slut där så kan du köpa påsar på 7-Eleven eller hos flygplatsens hittegodsavdelning.
- I definitionen vätskor ingår:
- Vatten, juice, saft, soppa och sirap.
- Parfym, after-shave lotion, Eau de Cologne och liknande vätskor.
- Halvflytande eller gel-substanser, som schampo eller tandkräm.
- Oljor och lotion, som handkräm eller solskydd.
- Innehållet i aerosolbehållare, som deodorant, raklödder och liknande ämnen
- Blandningar av fasta substanser och vätskor.
- Undantag från reglerna om vätskor:
- Läppstift, läppglans, fasta deodoranter, limstift och liknande.
- Barnmat, flytande mediciner (t.ex. sprutor) och liknande får medföras i större kvantiteter än 100 ml. Dessa behållare behöver inte placeras i plastpåsen, men ska läggas i en särskild back vid säkerhetskontrollen där de kan komma att undersökas. Säkerhetspersonalen kan, om det skulle bli nödvändigt, begära bevis för att substansen är vad du säger den är.
Se till att dessa saker inte finns i handbagaget

- Toalettsaker som är giftfria och icke brandfarliga (max 2kg).
- Verktyg
- Alla sorters knivar.
- Vassa/spetsiga föremål, rakblad, etc.
- Vapen/ammunition som innehas lagligt (ska redovisas vid check-in).
- Alla slags leksaksvapen.
Tändare
Det är av säkerhetsskäl inte tillåtet att packa med tändare i vare sig handbagaget eller det incheckade bagaget. Du får ta med EN tändare och den ska förvaras i fickan efter att du visat upp den i säkerhetskontrollen.
Resa med medicin
Reglerna för att resa med läkemedel kan skilja sig åt mellan olika länder, men generellt kan sägas att du får ta med dig så mycket medicin som kan tänkas gå åt under den tid du är bortrest (upp till ett års förbrukning inom EES*) vid resa inom Europa och större delen av västvärlden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att medicin som är laglig i ett land kan betraktas som olaglig i ett annat och att även den tillåtna införselmängden kan variera.

Ska du resa inom Schengenområdet med narkotikaklassade läkemedel (som exempelvis många sömnmedel, lugnande eller starka smärtstillande läkemedel) så krävs ett så kallat Schengenintyg. Du skriver enklast ut intyget från något av apotekens webbplatser och tar med dig det till ett apotek ifyllt för påskrift. På Läkemedelsverkets tjänst Läkemedelsfakta kan du söka efter det läkemedel som du vill ta med på resan och se om det är narkotika- eller dopingklassat.
Tänk på att när du reser med läkemedel så bör det alltid förvaras i sin originalförpackning och gärna då med eventuell apoteksetikett kvarsittande. Har du sparat receptet så ta gärna med dig det också. Det underlättar vid en tullkontroll och är praktiskt ifall du skulle behöva mer medicin medan du är bortrest. På de olika apotekens webbplatser kan man ofta skriva ut sina e-recept.
Införsel av alkohol och tobak till Sverige
Hur mycket alkohol och tobak som du tull- och skattefritt får medföra hem till Sverige beror framförallt på om du reser från ett annat EU-land eller inte. För att få ta med alkohol ska du vara minst 20 år och för tobaksvaror så gäller 18-årsgräns.
- Resa från annat EU-land
Vid resa från ett annat EU-land får du skattefritt medföra alkohol och tobak som är avsedd för din egen, eller familjens, personliga bruk. Med familj avses här närmast anhörig, som bor i samma hushåll.
Tullverket utgår från nedanstående referensnivåer för att avgöra om införseln är privat eller kommersiell. Överstiger den mängd du vill införa dessa referensnivåer, måste du kunna göra rimligt för tullen att det är för privat bruk.
- 10 liter spritdryck (>22%)
- 90 liter vin (3.5-15%)
- 20 liter starkvin (15-22%)
- 110 liter starköl (>3.5%)
- 800 cigaretter
- Obegränsat med snus
- Resa från ett land utanför EU
Du får tull- och skattefritt föra in en begränsad mängd alkohol och tobak, för eget bruk, vid resa från ett land utanför EU.
- 1 liter spritdryck (>22%) eller 2 liter starkvin (15-22%)
- 4 liter vin (3.5-15%)
- 16 liter starköl (>3.5%)
- 200 cigaretter
- Obegränsat med snus, men ska ingå i det totala skattefria värdet på 4300 kr för varor köpta utomlands.