Kastrup
Incheckning, Kastrup Kastrup.se är en oberoende reseguide riktad till svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns internationella flygplats, Kastrup. Vare sig du ska resa med bil, buss eller tåg från Sverige finns här information som kan vara dig till nytta. Att resa till Kastrup från Malmö tar endast 30 min med bilen över Öresundsbron eller 21 min med tåget. Detta gör i högsta grad Kastrup tillgänglig för boende i Malmöregionen. För mer långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell i närheten av flygplatsen.

Starta dagen utvilad

När du har en tidig avgång eller en sen ankomst, så unna dig en övernattning vid flygplatsen. Undvik onödig stress och trötthet genom att rivstarta din dag utvilad!

 Hilton Copenhagen Airport
Gångpassage till Terminal 3

 Quality Airport Hotel Dan
Bra service nära flygplatsen

Olka Sportresor

Boka en fotbollsresa för att se en match i exempelvis Premier League, La Liga eller Champions League.

Hos Skandinaviens ledande arrangör av sportresor hittar du även biljetter till NHL samt musikaler i London. Boka enbart biljett till arrangemanget eller
köp ett paket med hotell.

Bagageinlämning

På Kastrup finns flera platser för bagageinlämning. Det är viktigt att du lämnar ditt bagage vid den "Bag Drop" som tillhör ditt flygbolag.

Vissa flygbolag erbjuder en "Self Service Bag Drop" som ett alternativ, vilket innebär att du själv lägger väskorna på bandet, scannar bagage-taggen och därefter följer instruktionerna på en skärm.

För skrymmande bagage så finns tre inlämningsdiskar:

Terminal 1:
Det finns en "Odd-sized Baggage Drop" bredvid bagageutlämningen.

Terminal 2:
Används av marktjänsbolag som Aviator och CFS. Du finner disken längst bort i Terminal 2, vid disk 154.

Terminal 3:
Inlämningdisk till SGH, SAS marktjänst. Belägen vid SAS biljettkontor och Starbucks.


Incheckningsautomater

På flygplatsen finns åtskilliga incheckningsautomater där du kan checka in och i vissa fall välja plats på flyget.

Det går till på så vis att du väljer det flygbolag som du reser med och matar sedan in numret på din biljett eller skannar in streckkoden. Därpå ombebeds du att lägga fram ditt pass så att det skannas in, varpå ditt boardingpass och eventuella bagagelappar skrivs ut.

Bagagelapparna klistrar du själv fast på dina väskor och lämnar sedan in dem vid en "Bag Drop".

Väska för barnvagn

Praktisk transportväska för barnvagn som kan hyras från Airshell. Dessa väskor är fodrade med ett speciellt skyddande skummaterial runt om, för att motstå stötar och tuff behandling.

Korta fakta
Danskt namn
Københavns Lufthavne

Läge
8km sydost om Köpenhamn,
i Tårnby kommun på Amager.

IATA kod:
CPH

Antal anställda
1 700 (22 000 på området)

Passagerare
23.3 miljoner per år.

Metrostation
Lufthavnen (linje M2)

Koordinater
latitud 55.628611
longitud 12.646944


  Information om Kastrup Flygplats

Flygplatsen
Foto: copenhagenmediacenter.com / Flygfoto Kastrup Kastrup heter i officiella sammanhang Københavns Lufthavne eller Copenhagen Airport och drivs av Copenhagen Airports A/S. Den är belägen 8km sydost om Köpenhamns stadskärna, på ön Amager, och 32km från Malmö på den svenska sidan. Med en kapacitet på över 60.000 dagliga avgångar är flygplatsen den största i Norden.

Terminalerna
Från terminal 1 går uteslutande inrikesflyg, medan utrikestrafiken går genom de sammanbyggda terminalerna 2-3. Terminal 3 används huvudsakligen som terminal för SAS och dess samarbetspartners, medan övriga utrikesflyg avgår från terminal 2. Den nya anläggningen CPH Go är till för lågprisflyg som EasyJet. Det är gångavstånd mellan alla terminaler, men det går även en kostnadsfri transferbuss som kör hela sträckan på ungefär 5 minuter.

Översiktskarta över terminalerna

Restauranger och caféer
Terminal 3, Kastrup Det finns en mängd pubar, caféer, restauranger och snabbmatställen att tillgå. Café Globetrotter i Terminal 2 (före säkerhetskontrollen) är en av de tidigaste att öppna. Redan vid 04.30 kan du få en riktig frukost ifall du kommer tidigt i väntan på avresa. Lite senare vid 05.00 öppnar ytterligare caféer i båda utrikesterminalerna.

Shopping
I shoppingcentret finns ett brett urval av butiker med kläder, elektronik, heminredning, och presentartiklar som du kan handla i både på dit- och hemresan. Öppettiderna varierar butikerna emellan, men det vanligaste är 07.00 - 21.00 söndag-fredag och 07.00 - 20.00 på lördagar. Kiosker, bokaffärer, 7-Eleven och liknande har ofta öppet längre. I vissa fall dygnet runt.

Se en karta över butiker, restauranger & växlingskontor i transitområdet.
(PDF-filen öppnas i ett nytt fönster.)

Bank och växlingskontor
Du kan växla din resevaluta på Danske Bank eller American Express Currency Exchange som finns i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3, samt vid bagageutlämningen. Öppettiderna varierar, men du bör hitta någon som har öppet mellan 06.00 - 22.00.

Taxfreebutik
Direkt efter säkerhetskontrollen ligger The Tax-Free Shop som som har öppet dygnet runt. Vid bagageutlämningen i terminal 3, strax innan du går ut, ligger "The Arrival Shop" som har öppet vid alla ankomster. På deras hemsida kan du se priser och sortiment, samt beställa varor upp till 24 timmar innan avgång.

Oavsett resmål får du alltid handla parfym, kosmetika, godis samt alkohol på Taxfreebutiken. Vid resa utanför EU (Kanarieöarna räknas i detta fall som utanför EU) kan du även köpa tobak.

Vid resa utanför EU får personer som är över 20 år till Sverige medföra medföra 1 liter spritdryck (eller 2 liter starkvin), 4 liter vin och 16 liter starköl för eget bruk. Reser du däremot inom EU så får du medföra så mycket alkohol som kan sägas vara rimligt för din eller din familjs personliga bruk.

Hämta upp resenär
Ska du möta någon som kommer med utrikes flyg, så finner du ankomsthallen i Terminal 3. Det finns flera parkeringshus alldeles i närheten av terminalerna. De första 15 minuterna är alltid gratis.

Förvaring av bagage
Förvaringsboxar för bagage finns tillgängliga dygnet runt i parkeringshuset P4, mittemot ingången till Terminal 2. Den maximala uthyrningstiden är tre dygn och du betalar i förskott med danska mynt eller kreditkort. De små skåpen (65x90x35cm) kostar 50 DKK/dygn och de stora (95x90x52) kostar 75 DKK/dygn. Tidigare kunde man under sin resa förvara t.ex. vinterkläder och skor i en bemannad garderob, men denna möjlighet togs tyvärr bort 2012. Malmö Centralstation tillåter förvaring i upp till sju dygn och vid det bemannade bagagecentret på Københavns Hovedbanegård finns möjlighet till ännu längre förvaring.

Tåg, Buss, Taxi och Metro
Tågstationen som du anländer till med tåg från Sverige ligger i Terminal 3 och i direkt anslutning till terminalen finns även Metro som ett alternativ för dig som ska resa in till Köpenhamns centrum.

Läs om hur du tar dig till Köpenhamns centrum med tåg, Metro, buss eller Taxi.

Läs om hur du tar dig till Kastrup från Sverige med bil, tåg, buss eller taxi.

Trådlöst internet
Det finns trådlöst internet i alla delar av flygplatsen. Geom att kostnadsfritt anmäla dig till CPH Advantage, så får du gratis tillgång till WiFi. Du kan även börja surfa direkt om du har avtal med TDC Hotspot, iPass, WeRoam, Boingo eller NetPower Ipzone. Har du inte tillgång till någon av dessa tjänster så måste du först betala för tjänsten med ett kreditkort. Priset är (2014-04-08) 40 DKK/30 minuter, 60 DKK/1 timme och 80 DKK/4 timmar.

Det finns ett samarbetsavtal med Telia Homerun. Så här använder du Telia Homerun i Kastrups nät:

 • Gå till W-LAN -kortets inställningar för nätverks-ID. Ändra från "homerun" till lokal operatörs namn.
 • Starta webbläsaren
 • Välj Teliahomerun som operatör eller Lägg till @homerun.telia.com efter ditt användarnamn, t.ex. användarnamn@homerun.telia.com
 • Skriv in lösenord och klicka på Login.
Att använda Telia Homerun på Telenet platserna kostar (2014-04-08) 3,00 SEK inklusive moms per minut.

Resa med barnResa med barn
Kastrup försöker på flera sätt underlätta för barnfamiljer. Tänk dock på att som alltid försöka vara ute i god tid för att få en behaglig och stressfri start på resan för både dig och dina barn! Nedan finner du lite praktisk information för dig som reser med barn.
 • Ta med barnvagn
  Har du en mindre s.k. paraplysulky så kan du fråga flygbolaget på förhand, eller vid incheckning, om den får tas med hela vägen till flygplanet. För barnvagnar och sulkys som ska checkas in så finns en speciell plastpåse att förvara dem i som du kan köpa för 40 DKK. Tänk på att det kan vara en god idé att spara påsen för hemresan, då det inte alltid finns att köpa på flyplatsen du reser hem ifrån. Önskas ett bättre skydd mot ovarsam hantering så rekommenderas däremot att du hyr (159 SEK för första veckan, sedan 65 SEK/vecka) en särskild transportväska fär barnvagnar. Dessa bokas hos Airshells och hämtas och lämnas enkelt och bekvämt på flygplatsen. Väskan är fodrad med ett speciellt skyddande skummaterial runt om, för att motstå stötar och tuff behandling. När den inte används kan den vikas ihop och hänga på handtaget till vagnen eller bäras över axeln. Motsvarande transportväska finns även att hyra för bilstol.

 • Säkerhetskontrollen
  Vid säkerhetskontrollen finns en särskild fil som du med barn kan välja. I den särskilda familjefilen, som är tydligt utmärkt, tar personalen extra tid på sig för att både barnen och deras föräldrar ska få en bra och avslappnad start på resan.

 • Låna barnvagn
  Direkt efter säkerhetskontrollen finns möjlighet att låna barnvagnar (sulky av märket Brio) med nedfällbar rygg som du får ta med hela vägen fram till din gate. Du kan även finna dessa vagnar lite varstans där de blivit lämnade och det är då fritt fram att låna en ledig vagn.

 • Lekområde
  När ni passerat säkerhetskontrollen finns det längst bort till höger en stor Family Lounge som är mycket populär bland både barn och ungdomar. Bland annat finns det Play Station och X-Box, lego, tecknade serier, bordsfotboll, bollhav med ett piratskepp och mycket mer.

 • Skötrum
  Det finns möjlighet till blöjbyte vid de flesta toaletter. Vid toaletterna direkt efter säkerhetskontrollen finns ett skötrum där det även finns bl.a. microvågsugn för att värma nappflaskor och barnmat.

 • Märk mindre barn
  Det kan vara en god idé att "märka" mindre barn med ett mobilnummer till någon av föräldrarna, t.ex. genom ett infoband runt handleden. Bra om ni skulle tappa bort varandra på flygplatsen.


Ladda telefonen
På olika restauranger (bl.a. Eyecon, Ritazza, Prego och Kokpit) kan du köpa eller låna en så kallad Powerkiss ring. Sätt denna i mobilens ladduttag och placera telefonen den på den markerade cirekln som finns på restaurangens bord så laddas telefonen medan du fikar eller äter. Kan lånas gratis mot deposition eller köpas för 100 DKK för att användas vid ditt nästa besök eller på någon av alla andra flygplatser som är utrustade med Powerkiss, bl.a. Stockholm/Arlanda.

Övernattning
Skyltar på Kastrup När du har en tidig avgång, eller sen ankomst, så kan det ibland vara skönt att sova över en natt på hotell i närheten av flygplatsen för att kunna starta dagen utvilad och utan stress. Se våra förslag på hotell som ligger i närheten av Kastrup Flygplats.

Biluthyrning
Biluthyrningsföretag som Avis, Budget, EuropCar, Hertz och Sixt finns representerade med kontor i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3.

Förlorat bagage
Flygbolagen anlitar marktjänstbolag som sköter incheckning, boarding och även hanterar ditt bagage. Därför ska du vända dig till det marktjänstbolag som ditt flygbolag samarbetar med om ditt bagage kommit bort. Förbered dig på att lämna en beskrivning hur bagaget ser ut samt se till att ha bagagekvittot (klisterlappen som du fick när du checkade in bagaget) tillgängligt. På kvittot framgår flygnummer samt identifikationsnumret på ditt bagage.
 • SAS Ground Handling +45 3232 3260 (09.00-20.00)
 • Novia +45 3247 4725 (10.00-16.00)

Kvarglömda saker på flygplanet
Alla saker som glömts kvar på flygplanen skickas direkt till Polisens hittegodskontor i Vanløse. Du kan kontakta dem direkt genom att skicka email till Kbh-hittegods@politi.dk.

Borttappade föremål på Kastrup
När någon ägodel kommit bort på själva flygplatsen så vänder du dig till någon av informationsdiskarna. Har du lämnat flygplatsen när du upptäcker att något saknas så är Kastrup ansluten till en tjänst där du kan söka bland upphittade föremål. Tänk på att det inbland kan ta en dag innan föremålet kommit in i systemet, så sök inte bara på samma dag som det kom bort utan även på dagen efter.

Föremålen ligger kvar på hittegodskontoret (hittegods@cph.dk eller tel +45 3231 2284) i Terminal 2 under ett dygn (efter registering skett i databasen) innan de skickas till Polisens hittegodskontor (Kbh-hittegods@politi.dk) i Vanløse.

Copyright © 2014 Kastrup.se. Alla rättigheter reserverade.
 
Kastrup.se använder cookies som lagras i din dator. Dessa innehåller ingen personinformation, men hjälper oss med statistik och annonsrotering på sidan.
Om du inte vill tillåta lagring av cookies kan du stänga av det i din webbläsares inställningar.