Kastrup
Kastrup.se är en oberoende reseguide riktad till svenska resenärer som ska flyga till eller från Köpenhamns internationella flygplats, Kastrup. Vare sig du ska resa med bil, buss eller tåg från Sverige finns här information som kan vara dig till nytta. Att resa till Kastrup från Malmö tar endast 30 min med bilen över Öresundsbron eller 21 min med tåget. Detta gör i högsta grad Kastrup tillgänglig för boende i Malmöregionen. För mer långväga resenärer som behöver övernatta har vi en del tips på bra hotell i närheten av flygplatsen.

Rivstarta dagen utvilad

När du har en tidig avgång eller en sen ankomst, så unna dig en övernattning vid flygplatsen. Slipp stress och starta dagen med nya tag!

 Hilton Copenhagen Airport
Gångpassage till Terminal 3

 Copenhagen Go Hotel
Budget 2km från flygplatsen

Samarbetspartner

Samarbetspartner


  Information om Kastrup Flygplats

Flygplatsen
Kastrup Flygplats heter i officiella sammanhang Københavns Lufthavn eller Copenhagen Airport och drivs av Copenhagen Airports A/S. Den är belägen 8km sydost om Köpenhamns stadskärna, på ön Amager, och 32km från Malmö på den svenska sidan. Med en kapacitet på över 60.000 dagliga avgångar är flygplatsen den största i Norden.

Terminalerna
Från terminal 1 går uteslutande inrikesflyg, medan utrikestrafiken går genom de sammanbyggda terminalerna 2-3. Terminal 3 används huvudsakligen som terminal för SAS och dess samarbetspartners, medan övriga utrikesflyg avgår från terminal 2. Den nya anläggningen CPH Go är till för lågprisflyg som EasyJet. Det är gångavstånd mellan alla terminaler, men det går även en kostnadsfri transferbuss som kör hela sträckan på ungefär 5 minuter.

Tåg och tunelbana
Tågstationen som du anländer till med tåg från Sverige ligger i Terminal 3 och där finns även tunnelbanan för dig som ska resa in till Köpenhamns centrum. Metrostationen heter "Lufthavnen" och restiden med linje M2 till city är c:a 14 minuter. Tåg till Köpenhamn går c:a var 10:e minut och Metro var 5:e minut.

Restauranger och caféer
Det finns en mängd pubar, caféer, restauranger och snabbmatställen att tillgå. Café Globetrotter i Terminal 2 (före säkerhetskontrollen) är en av de tidigaste att öppna. Redan vid 04.30 kan du få en riktig frukost ifall du kommer tidigt i väntan på avresa. Lite senare vid 05.00 öppnar ytterligare caféer i båda utrikesterminalerna.

Shopping
I shoppingcentret finns ett brett urval av butiker med kläder, elektronik, heminredning, och presentartiklar som du kan handla i både på dit- och hemresan. Öppettiderna varierar butikerna emellan, men det vanligaste är 07.00 - 21.00 söndag-fredag och 07.00 - 20.00 på lördagar. Kiosker, bokaffärer, 7-Eleven och liknande har ofta öppet längre. I vissa fall dygnet runt.

Tax-Free
Direkt eftfer säkerhetskontrollen ligger The Tax-Free Shop som som har öppet dygnet runt. Vid bagageutlämningen i terminal 3, strax innan du går ut, ligger "The Arrival Shop" som har öppet vid alla ankomster. På deras hemsida kan du se priser och sortiment, samt beställa varor upp till 24 timmar innan avgång.

Oavsett resmål får du alltid handla parfym, kosmetik och godis på Tax Free. Vid resa utanför EU (Kanarieöarna räknas i detta fall som utanför EU) kan du även köpa skattefri alkohol och tobak.

Trådlöst internet
Det finns trådlöst internet i alla delar av flygplatsen. Geom att kostnadsfritt anmäla dig till CPH Advantage, så får du gratis tillgång till WiFi. Du kan även börja surfa direkt om du har avtal med TDC Hotspot, iPass, WeRoam, Boingo eller NetPower Ipzone. Har du inte tillgång till någon av dessa tjänster så måste du först betala för tjänsten med ett kreditkort. Priset är (2014-04-08) 40 DKK/30 minuter, 60 DKK/1 timme och 80 DKK/4 timmar.

Det finns ett samarbetsavtal med Telia Homerun. Så här använder du Telia Homerun i Kastrups nät:

1. Gå till W-LAN -kortets inställningar för nätverks-ID. Ändra från "homerun" till lokal operatörs namn.
2. Starta webbläsaren
3. Välj Teliahomerun som operatör eller Lägg till @homerun.telia.com efter ditt användarnamn, t.ex. användarnamn@homerun.telia.com
4. Skriv in lösenord och klicka på Login.

Att använda Telia Homerun på Telenet platserna kostar (2014-04-08) 3,00 SEK inklusive moms per minut.

Ladda telefonen
På olika restauranger (bl.a. Eyecon, Ritazza, Prego och Kokpit) kan du köpa eller låna en så kallad Powerkiss ring. Sätt denna i mobilens ladduttag och placera telefonen den på den markerade cirekln som finns på restaurangens bord så laddas telefonen medan du fikar eller äter. Kan lånas gratis mot deposition eller köpas för 100 DKK för att användas vid ditt nästa besök eller på någon av alla andra flygplatser som är utrustade med Powerkiss, bl.a. Stockholm/Arlanda.

Bank och växlingskontor
Du kan växla din resevaluta på Danske Bank eller American Express Currency Exchange som finns i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3, samt vid bagageutlämningen. Öppettiderna varierar, men du bör hitta någon som har öppet mellan 06.00 - 22.00.

Övernattning
När du har en tidig avgång, eller sen ankomst, så kan det ibland vara skönt att sova över en natt på hotell i närheten av flygplatsen för att kunna starta dagen utvilad och utan stress. Se våra förslag på hotell som ligger i närheten av Kastrup Flygplats.

Biluthyrning
Biluthyrningsföretag som Avis, Budget, EuropCar, Hertz och Sixt finns representerade med kontor i Arkaden mellan terminal 2 och terminal 3.

Resa med barn
Vid säkerhetskontrollen finns en särskild fil som du med barn kan välja. I den särskilda familjefilen, som är tydligt utmärkt, tar personalen extra tid på sig för att både barnen och deras föräldrar ska få en bra och avslappnad start på resan.

När ni passerat säkerhetskontrollen finns det en stor Family Lounge som är väldigt populär bland barn, ungdomar och deras familjer. Bland annat finns det Play Station och X-Box för både barn och tonåringar, lego, tecknade serier, bordsfotboll och mycket mer.

Det finns möjlighet till blöjbyte vid de flesta toaletter. I transithallen på terminal 2 finns även särskilda rum där du kan byta på barnen, samt värma flaskor.

Borttappade saker
Saker som kommit bort på flygplanet, eller om det rör sig om bagage, vänder du dig till ditt flygbolag med. När något kommit bort på flygplatsen vänder du dig till någon av informationsdiskarna, alternativt om du redan kommit hem när du upptäcker att något saknas så har flygplatsen en bra tjänst där du kan söka upphittade föremål. Där finner du även kontaktinformation till kontoret för hittegods. Tänk på att det inbland kan ta några dagar innan föremålet kommit in i systemet, så sök inte bara på samma dag som det kom bort utan även några dagar efteråt.

Copyright © 2014 Kastrup.se. Alla rättigheter reserverade.
 
Kastrup.se använder cookies som lagras i din dator. Dessa innehåller ingen personinformation, men hjälper oss med statistik och annonsrotering på sidan.
Om du inte vill tillåta lagring av cookies kan du stänga av det i din webbläsares inställningar.